Pécsi Hétvége

  • által Vida Álmos
  • 2016-04-29
  • Pécsi Hétvége bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Idén második alkalommal rendezte meg a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete Pécsi Helyi Bizottsága a Szentágothai János Protestáns Szakkollégium Fizikus Kutatói Klubjával együtt a hazai fizikushallgatók Pécsi Hétvégéjét. A programra az ország négy egyeteméről összesen harminckilencen érkeztek, hogy együtt tölthessünk két olyan napot, melyek a szakma és tudomány mellett az együttlétről, a közösségről és a barátságról is szólnak.

Pénteken egy közös bográcsozással ünnepeltük meg vendégeink érkezését. Vacsora előtt, közben és után alkalmunk nyílt megbeszélni, mi újság van Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Budapesten, ki hol tart a tanulmányaival, és még arra is lehetőségünk volt, hogy kutatásaink döccenőit új, friss agyakkal járhassuk körbe.

Szombaton délelőtt a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete vezetőségi ülést tartott a szakkollégiumi teremben, melyen nagy számban részt vett az egyesület tagsága.

Az ebédszünet után a díszes társaság egy része városnézésre indult Krizsán Gergő vezetésével, a többiek pedig meglátogatták egyetemünk röntgenlézer-laborját a TTK alagsorában, valamint a terahertzes labort a Szentágothai Kutatóközpontban.

Délután végre elérkezett, amit mindannyian vártunk: elindultunk a Zselici Csillagparkba – melynek meglátogatását mindenkinek jó szívvel tudjuk ajánlani. Egy kis szabad program után a Csillagpark munkatársaival sétáltunk egy jót az éjszakai erdőben, ahol rengeteg új ismeretet szereztünk az erdő növényeiről, állatairól, az éjszakai égboltról és a fényszennyezésről. Ezután távcsöves égbolt-megfigyelés következett, ami egészen lenyűgöző élmény volt: 25 év után végre én is leellenőrizhettem, hogy a Holdon azok a sötét foltok valóban kráterek, a Jupiteren tényleg ott van az a két nagy sáv, és (megszámoltam) Galilei holdjai is mind a négyen ott keringenek e körül a hatalmas bolygó körül.

Összességében nagyon intenzív hétvégét töltöttünk el együtt. Mi, szervezők egyszerre vagyunk teljesen kimerültek és a végsőkig feldobottak; a visszajelzéseket hallva minden résztvevő jól érezte magát, így ez a két nap minden fáradságot megért.

Zárásképp szeretnénk köszönetet mondani a Szentágothai János Protestáns Szakkollégiumnak a rengeteg segítségért, amit a szervezésben nyújtottak; a Fizikai Intézetnek a laborlátogatásért, kiemelten Dr. Sánta Imrének és Lombosi Csabának a körbevezetésért; valamint a Zselici Csillagparknak a csodálatos bemutatóért.

Jövőre Veletek ugyanitt! És most énekeljük el a Fizikus Indulót:

Részecske vagyok, vagy hullám?
Élek-e, vagy ez a hullám?
Megmondanám, hogyha tudnám,
De mindent én sem tudhatok…

Szegő Dóra

Kategóriák: Alkalmak

Hozzászólások lezárva.